Yeni Kayseri Havalimanı'nda Netmecra yerini aldı.

Bir İletişimcinin Mutlaka İzlemesi Gereken 11 Muhteşem Film

Reklamcılık, halkla ilişkiler, pazarlama ve benzeri iletişim sektörlerinde çalışan herkesin mutlaka izlemesi gereken 11 filmi derledik.

Listede politik kampanya filmlerinden, reklamcılık hayatına, halkla ilişkiler yönetiminden medyaya birçok örnek bulunuyor.

1- Glengarry Glen Ross (1992)

Yönetmen: James Foley
Yazan: David Mamet
Oyuncular: Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Kevin Spacey, Alan Arkin, Ed Harris

Testosteron kokan bir pazarlamacı filmi Glengarry Glen Ross. Emlak sektöründeki rekabeti ve pazarlamacılar arasındaki entrikaları, kapitalist düzlemde en acımasız ele alan filmlerden.

2- Thank You for Smoking (2005)

Yönetmen: Jason Reitman
Yazan: Christopher Buckley / Uyarlayan: Jason Reitman
Oyuncular: Aaron Eckhart, Cameron Bright, Maria Bello

Tütün firmalarının lobi faaliyetlerini yürüten Nick Naylor, hayatını sigara içmeye teşvik ederek kazanan bir insan. Aynı zamanda da 12 yaşındaki çocuğuna örnek bir baba olmaya çalışan Nick, en savunulmayacak şeylerin nasıl savunulabileceğine dair bir fikir veriyor.

3- 99 francs (2007)

Yönetmen: Jan Kounen
Yazan: Frédéric Beigbeder / Uyarlayan: Jan Kounen
Oynayanlar: Jean Dujardin, Jocelyn Quivrin, Patrick Mille

Paris’te bulunan prestijli bir reklam ajansının kreatif direktörü olan Octave, yaratıcılığının önüne geçmeye çalışan müşterilerden ve pazarlama müdürlerinden bunalır ve kendisini kovdurmak için elinde gücü zorlamaya karar verir.

4- The Joneses

Yönetmen: Derrick Borte
Yazan: Randy T. Dinzler
Oyuncular: Demi Moore, David Duchovny, Amber Heard

Jones ailesi, yeni taşındıkları mahallede kusursuz, popüler ve modern bir çekirdek ailedir. Ancak aslında hepsi birer pazarlama stratejisinin oyuncularıdır.

5- Wag the Dog (1997)

Yönetmen: Barry Levinson
Yazan: Larry Beinhart / Uyarlayan: David Mamet
Oynayanlar: Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Heche

Seçimler öncesi seks skandalına karışan ABD Başkanı, dikkatleri başka yöne çekerek seçimleri kazanabilmek için bir reklam gurusu ve bir Hollywood yapımcısıyla Arnavutluk’ta bir savaş kurgulamaya koyulur.

6- jOBS (2013)

Yönetmen: Joshua Michael Stern
Yazan: Matt Whiteley
Oyuncular: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Josh Gad

Apple’ın mimarı ve dünyanın en önemli ilham veren insanlarından biri olan Steve Jobs’ın hayat hikayesini ve Apple’ın kuruluşunu anlatan jOBS, biyografik bir film. Dünyanın en bilinen markasının mimarı ve yaratıcısının hayatına bir bakış için izlenmesi gereken filmlerden.

7- MoneyBall (2011)

Yönetmen: Bennett Miller
Yazan: Michael Lewis / Uyarlayan: Steven Zaillian, Aaron Sorkin
Oyuncular: Brad Pitt, Robin Wright, Jonah Hill

MoneyBall ilk bakışta bir spor filmi gibi dursa da kazanılamayan bir duruma farklı açılardan bakabilmenin ne kadar yararlı olabileceğini gösteren bir film. İstatistik ve verilerin neden önemli olduğunu, bütçe planlamasından yaratıcı düşünceye ve iş dağılımına kadar sadece iletişimcilerin değil her profesyonelin izlemesi gereken bir film. (Sayılarla aranız iyi değilse biraz zorlanabilirsiniz)

8- Renaissance Man (1994)

Yönetmen: Penny Marshall
Yazan: Jim Burnstein
Oyuncular: Danny DeVito, Gregory Hines, James Remar

Bill Rago, Detroit’teki reklamcılık işin ayrılıp iş bulma kurumundan bulduğu tek işi yapmak zorundadır: Askeri okul öğrencilerine ingilizce dersi vermek. Farklı düşünmek ve açık görüşlü olmak anlamında yaratıcı örnekler sunarak işin altından kalkmaya çalışan Rago, ordu mensupları tarafından sevilmese de öğrencileriyle arasında bir bağ oluşturmayı başarır.

9- Boomerang (1992)

Yönetmen: Reginald Hudlin
Yazan: Eddie Murphy
Oyuncular: Eddie Murphy, Robin Givens, Halle Berry

Reklamcılığın en karizmatik isimlerinden olan Marcus Graham, kendi oyununda bir kadına yeniliyor.

10- Crazy People (1990)

Yönetmen: Tony Bill, Barry L. Young
Yazan: Mitch Markowitz
Oyuncular: Dudley Moore, Daryl Hannah, Paul Reiser

Başarılı ancak fazlasıyla aksi olan bir metin yazarı olan Emory Leeson, yaşadığı psikolojik çöküş sonrası patronu tarafından kliniğe yatırılıyor. Dürüst davrandığı bir reklam metninin yayınlanmasıyla birlikte olaylar komik bir hale bürünüyor.

11- People I Know (2002)

Yönetmen: Daniel Algrant
Yazan: Jon Robin Baitz
Oynayanlar: Al Pacino, Téa Leoni, Ryan O’Neal, Kim Basinger

Ünlülerin imaj danışmanlığını yapan bir halkla ilişkiler uzmanı olan Eli Wurman’ın kendini karanlık bir komplonun içinde bulmasıyla gelişen olayları anlatan People I Know, halkla ilişkiler sektörünün uzanabildiği yerleri de gösteriyor.

Kaynak: www.marketingturkiye.com.tr

Scroll